Raki gotowane po szwedzku

Składniki na 20 sztuk:

  • 20 wymiarowych (min. 10 cm od czubka rostrum do końca odwłoka) raków sygnałowych
  • 1,5 l wody (jest to ilość na 20 szt. raków, na każde następne 20 szt. trzeba dodać 1 litr)
  • 45 g soli kamiennej
  • 1 kostka cukru
  • 4-5 łodyg kopru, roztartych w moździerzu
  • 250 ml jasnego piwa

Przed gotowaniem raki powinny być odpite (trzymane kilka dni w wodzie przepływowej bez karmienia). Kilka minut przed gotowaniem należy wyjąć raki z wody w celu obeschnięcia.

KONIECZNIE do gotującej się wody wrzucać po 8-10 raków odczekując do momentu gdy woda zacznie ponownie wrzeć. Wszystkie gotowane raki powinny być zanurzone. Gotowanie (parzenie w temp. ok. 95 stopni) powinno trwać 10 minut od momentu włożenia ostatniej porcjii raków. Podczas gotowania garnek powinien być odkryty. Mieszać drewnianą łyżką.

Po ugotowaniu raki należy wystudzić w rosole, w którym były gotowane.

Podawać na zimno - odcedzać z rosołu na chwilę przed podaniem.

Raki pięknie się prezentują ułożone na zielonej sałacie.

© 2009-2017 Aquamar Sp z. o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: ActiTech.pl - agencja interaktywna
P.P.H. Aquamar Sp. z o. o. -

karp

,

pstrąg

,

ikra ryb łososiowatych

,

pstrąg tęczowy

,

jesiotr sterlet

,

rak sygnałowy

,

hodowla raków

,

transport ryb

.