Pstrąg na parze z pesto

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z pstrąga, po około 150 g każdy
  • 6 młodych ziemniaków
  • 100 g zielonej fasolki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Pesto:

  • 3 garście rukoli, umytej
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 fileciki anchois w oliwie
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • szczypta soli morskiej

Ziemniaki obieram, kroję na ćwiartki i gotuję na parze (około 20-25 minut). W połowie gotowania dodaję fasolkę. Pstrąga myję i również gotuję na parze (około 10 minut). W międzyczasie miksuję ręcznym blenderem składniki pesto, stopniowo dolewając oliwę oraz ewentualnie rozcieńczając pesto odrobiną wody. Na talerzach układam ziemniaki, fasolkę i pstrąga. Polewam pesto. Posypuję solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ziemniaki i fasolkę można też ugotować w lekko osolonej wodzie, pstrąga usmażyć na patelni i podawać tak samo z sosem pesto z rukoli. Danie będzie tak samo smaczne.

© 2009-2017 Aquamar Sp z. o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: ActiTech.pl - agencja interaktywna
P.P.H. Aquamar Sp. z o. o. -

karp

,

pstrąg

,

ikra ryb łososiowatych

,

pstrąg tęczowy

,

jesiotr sterlet

,

rak sygnałowy

,

hodowla raków

,

transport ryb

.