Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 15:00.

Gravlax - ryba konserwowana solą

Składniki:

  • 2 filety z dużego pstrąga lub innej ryby tłustej, 1-1,5 kg każdy, ze skórą
  • 1/3 szklanki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego koperku
  • 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu

Wymieszać sól, cukier, koperek i pieprz przed posypaniem filetów.

Ułożyć pierwszy filet skórą do dołu w szklanym nzczyniu i posypać wymieszanymi składnikami gravlaxu. Przykryć drugim filetem tym razem skórą do góry.

Naczynie przykryć folią aluminiową i przygnieść rybę na całej długości ciężarem o wadze około 3 kg. Wstawić całość do lodówki (bardzo ważne jest aby filety były dobrze przygniecione).

Po 24 godzinach wyjąć z lodówki. Zdjąć ciężer i folię. Odsączyć płyn i odwrócić filety a następnie przykryć ponownie folią, położyć ciężar i wstawić do lodówki. Powtórzyć zabiegi jeszcze

dwukrotnie w 24 godzinnych odstępach.

Na koniec zeskrobać mieszankę przypraw, owinąć każdy filet osobno folią aluminiową.Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie lub zamrozić.

Propozycja podania:

Umieścić gravlax na desce skórą do dołu. Kroić cieniutkie paseczki pod niewielkim kątem oddzielając mięso od skóry. Podawać na chrupkim pieczywie posmarowanym masłem lub majonezem.

Skropić sokiem z cytryny.

© 2009-2017 Aquamar Sp z. o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: ActiTech.pl - agencja interaktywna
P.P.H. Aquamar Sp. z o. o. -

karp

,

pstrąg

,

ikra ryb łososiowatych

,

pstrąg tęczowy

,

jesiotr sterlet

,

rak sygnałowy

,

hodowla raków

,

transport ryb

.